Bilgilendirme Yazılarımız

Düzenli Bahçe Bakımı

                Düzenli Bahçe Bakımı olarak nitelendirilen konu villa veya sitenizde bulunan alanların bölgesel olarak barındırdığı bitkilere ve alanın özelliklerine göre doğru bakım makineleri ile ihtiyaç duyulan bakımların yapılmasıdır.


                Çim alanlar; Çim alanların bakımında en önemli konu biçim ve gübrelemedir daha önce çim alanlarınızı nasıl oluşturabileceğinize dair makalemi Toprak Sahalarda Çim Uygulamaları başlığından okuyabilirsiniz aynı zamanda çim alanların sulanmasıyla ilgili Otomatik Sulama Sistemleri yazımı okumanızı tavsiye ederim Çim alanınızın biçimi için kullanmanız gereken makine aşağıdaki gibidir.

                Bu alanları yüksekliği ayarlanabilir tekerlekli çim biçme makineleri ile biçerek hem tek düze bir görüntü elde edilmekte hem de çimlere dikey yerine yatay olarak kesim yapılarak biçimde daha az hasar verilmiş olur.

               Motorlu tırpanlar ile çim biçme makinemizin giremediği veya yüksek boylu yabancı otların bulunduğu alanların temizliğini yapmalıyız çim alanda tek düze bir görüntü elde etmenizi zorlaştıracağı gibi çim alanınızda kalıcı hasarlar verebilirler.


                Çim alanların gübrelenmesinde kompoze gübreleri sizlere tavsiye edebilirim dekara metrekareye uygulanacak 25-30 gr 12.12.12 ya da 15.10.10 organa mineral gübreler çimlerinizin yeterli besine ulaşmasını sağlayacaktır bu uygulamayı yılda en fazla 3 kez yapmanızı tavsiye ederim.


                Süs Bitkileri; Peyzaj alanınızda bulunan taflan, lavanta, şimşir gibi süs bitkilerinizin altlarındaki yabani otları ot makası yardımıyla, el çapasıyla veya elle kopartarak alandan uzaklaştırmalı süs bitkilerinizin toprak alanlarını temizleyerek bitkilerinizi düzenlemelisiniz.




                Çit bitkileri: Düzenlenmesi ve bakımında ise bitkilerinizin yüksekliğini ve kenarlarından taşan fazla yeşil aksamlarını çit kesme makineleri ile keserek bitkileri şekillendirmelisiniz.


Yükseklik kesimi doğru yöntemi aşağıdaki görselde gösterilmektedir.

                Meyve Ağaçları: Meyve ağaçlarının bakımdan dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili daha detaylı yazımızı ilerleyen günlerde taktirinize sunacağız ama bilmeniz gereken temel öğeler; budama, gübreleme ve ilaçlamadır.
                Meyve ağaçlarınızın sonbahar döneminde ekim kasım ayları bu dönem olarak nitelendirilebilir, bordo bulamacı uygulaması ile ilaçlanması kış zararından korunması için önem taşımaktadır aynı zamanda bu dönemde ağaçlarınızı budayabilirsiniz budama esnasında teknik bir budama makası kullanılması ve budama macunu uygulamasıyla açıkta kalan iletim borularının kapatılması ağaçların sağlığı için önemlidir.

                 Sonbahar ve kışa giriş bahçeniz için bir evrenin geçişi olarak nitelendirilebileceğinden bu dönemde çalı tipi bitkilerinizin budanması şekil verilecek bitki ve ağaçlarınızın şekillerinin verilmesi aynı zamanda kış öncesi koruyucu nitelik taşıyan zirai ilaçlarla ilaçlanarak tüm kışa hazır hale gelmelisiniz.
                Tüm bu işlemleri yaparken ortaya çıkan organik ve inorganik atıkları bahçenizden uzaklaştırmanızı tavsiye ederim organik atıklar ölü bitki hücreleri vb. taşımaları sebebiyle alanınız için Fungal hastalıkların konağı olabilirler.

                Sonuç olarak alanınızı ihtiyaçlarına göre gözlemlemeli ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış dönemlerinde farklı uygulamaları kombine ederek bahçenize her daim ilgi göstermelisiniz bu işlemleri sizler adına takip ederek uygulayabilecek profesyonel firmalarla anlaşarak da gerçekleştirebilirsiniz firmalar sizler için bir uygulama takvimi sunarak işlemlerin sizin takibinizde yapılmasına olanak tanıyarak profesyonel kadrolarıyla doğru uygulamaları gerçekleştirebilirler, tabi bu konuda her daim çalışacağınız firmanın referanslarını ve örnek işlerini sormayı unutmayınız.