Bilgilendirme Yazılarımız

Ağaç Dikiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Ağaç Dikim Dönemi Başlıyor;

Açık köklü ağaç ve meyve fidanlarının dikimlerinin ekimi sonbahardaki yaprak dökümü ile ilkbaharda ağaçların gözlerinin patladığı döneme kadar yapılabilmektedir.

Bizim bölgemizde olduğu gibi kışı çok sert geçmeyen bölgelerde sonbahar ekimi daha iyi sonuçlar vermektedir, bunun sebebi ise köklerin kış döneminde suya ulaşması ve rahatça gelişerek yaza hazırlanabilmesidir.



Dikim yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar;
Dikimi yapılacak fidanın yaralı ve zarar görmüş parçalarının budama makası yardımı ile kesilmesi, Kılcal köklere zarar verilmemesi ve dikimin bu şekilde yapılması


Humik ve Fulvik asit gibi maddelerle köklerin beslenmesi,


Çukurların kürek yardımı ile güzelce açılması,


Ekim sonrası köklerin hava almaması için toprakla güzelce kapatılarak sıkıştırılması,


Fidan aşı noktasının toprak seviyesinden en az 7-8 cm kadar yukarıda kalması,

En az 20 litre humik asitli can suyu verilecek fidanın köklerdeki humik asidin yayılması sağlanmalıdır.







Bölgemize uygun ağaç çeşitleri;
Erik, Ayva, Nektari, Kiraz, Armut, Muşmula, Ceviz, Badem, Vişne, Hurma, Dut, Kayısı gibi ağaçlardır bu ağaçları kolaylıkla yetiştirebilirsiniz.
Bu ağaçları bölgemizdeki hizmet sağlayıcılardan temin edebileceğiniz gibi ortalama 100km çap içerisindeki fidanlıklardan da gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.
Ayrıca ağaçların ekim sonrası bordo bulamacı uygulaması ile kaplanmasını tavsiye etmekteyiz.

Sonuç olarak açık köklü bitkilerinizi hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte ekebilirsiniz bu yıl mevsim anormalleri görüldüğünden sizlere tavsiyem ARALIK ve OCAK Aylarını beklemenizdir bu aylarda yapılan ekimler bölgemiz için en iyi sonuçları vermektedir.