Bilgilendirme Yazılarımız

Yoğun Sıcakların Bölgemizdeki Tarımsal Faliyetlere Etkisi

Öncelikle tüm okuyucularıma selamlar, bölgemizdeki yoğun sıcakların peyzaj ve tarımsal ürünlere etkisini değerlendirdiğim bu yazımı siz değerli okuyucuların dikkatine sunarım.

               Tekirdağ Çerkezköy Bölgesi Trakya’da sanayileşme ve tarımsal faaliyetlerin iç içe yürütüldüğü yoğun olarak kuru tarla tarımının yapıldığı, bahçe bitkilerinin hobici olarak nitelendirilen son tüketiciler tarafından ortalama 50-100 metrekarelik bahçelerde yapıldığı bir bölgedir.(Daha detaylı bilgileri Tekirdağ ve Çerkezköy’deki tarım arazilerinin nitelikleri yazımdan edinebilirsiniz)

               Bölgemizdeki sıcakların geçmiş yıllarda Ortalama En Yüksek Sıcaklığı 28 (°C)  olarak ölçülürken bu yıl 30 °C derecelere ulaşmıştır haliyle çevremizde gördüğümüz bitkilerde birçok değişim gözlenmektedir.

               İlk ortaya çıkan durum bitkilerin ani sıcaklık karşısında yoğun su kaybetmeleridir, bu durumla birlikte bitkilerde turgor basıncı düşer ve bitkinin yeşil aksamları canlı görüntüsünü kaybederek solmaya başlar. Bu tarz durumlar için hobi bahçesi ile uğraşan okurlarımıza tavsiyemiz bitkilerinizin su ihtiyacını karşılamak için daha fazla su vermek ve bitkilerin güneş yanıklarından korunması için güneş etkilerini azaltan zirai müdahale ürünlerini kullanmaktır.


Bitkilerimiz yeterli suya ulaşamadıklarında metabolizmal faaliyetlerini sürdürmekte zorluk yaşarlar bitkilerin sağlıklı kalabilmesi için ideal sulama yapılması çok önemlidir.

               İdeal suyu belirlerken tarla kapasitesi denen toprağın su tutma niteliğini değerlendirmek çok önemlidir, şayet toprak yapınız doğru karışımlara sahip değilse verdiğiniz suyu bitkinizin almazı zor olacaktır bu durumlar için toprağınızın çakıl, kum, mil ve kil oranının dengeli olduğundan emin olmanız gerekir, toprak her ne kadar katı yapılardan oluşsa da ideal yapı içerisinde %25 su, %25 Hava ve %5-8 arasında organik madde olması zaruridir.

               Toprağınızın doğru yapıya sahip olup olmadığını anlamak için bitkiler için ideal toprak yazımı okuyabilirsiniz.

               Sulamayı damla sulama tekniği ile doğru zamanda doğru miktarda gerçekleştirmek ise durumun çözümü için gerekli olan bir diğer etken olacaktır. Damlama sulama tekniğinde gerekli görülen suyun miktarına göre damlatıcılar kullanılmalıdır. (ideal damlama sulama sistemi nasıl olmalı yazım)
(sulu ekimi yapılan tarla alanları, mısır vb. ürünlerin bölgemizdeki ekimi düşük olduğundan tavsiyelerimiz hobi bahçeciliği ile ilgilenen okuyucularımızı kapsamaktadır)

               Değerli okuyucularımıza sonuç olarak damlama sulama ile bitkilerine güneşin etkisinin daha az olduğu saatlerde bitkilerini sulamalarını toprak yapılarını iyileştirmelerini ve bitkilerini güneş etkilerinden koruyan ürünlerle korumalarını tavsiye etmekteyiz.
               Çim alanların ihtiyaç duyduğu su miktarını çimlerin rengi ile ön görebileceğinizi düşünmekteyim şayet otomatik sulama sistemi kullanıyorsanız sulama sürelerinizi arttırmanızı tavsiye ederim.
               Saygı ve sevgilerimle Ziraat Mühendisi İlker Öztürk